Seuraa meitä facebookissa  

Uniapnean diagnoosi ja hoito

Kuorsaako kumppanisi? Epäiletkö itselläsi uniapneaa?

Uniapneapotilas kärsii unenaikaisista hengityskatkoista, joihin liittyy usein voimakasta kuorsausta. Katkot voivat kestää muutamista sekunneista yli minuuttiin, ja niitä voi olla yön aikana satoja.

Uniapnea alentaa toimintakykyä

Hengityskatkot pilaavat unen laadun ja haittaavat nukkujan hapensaantia. Tämä tuntuu jatkuvana väsymyksenä, aamupäänsärkynä ja monina muina elämänlaatua heikentävinä oireina. Jo nämä uniapnean suorat vaikutukset ovat vaarallisia: uniapneatauti voi olla nukahtelun, keskittymisvaikeuksien ja masennuksen taustalla. Jatkuva väsymys aiheuttaa myös vaaratilanteita liikenteessä ja virheitä ja tehottomuutta työssä.

Pitkään jatkunut uniapnea moninkertaistaa riskin sairastua vakaviin sairauksiin, kuten korkeaan verenpaineeseen, aikuistyypin diabetekseen, sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen.

Uniapnean syy usein ylähengitysteissä

Uniapnean yleisin muoto on ahtauttava eli obstruktiivinen uniapnea, jossa hengityskatkokset aiheuttaa ylempien hengitysteiden ahtautuminen nenän, suun, kielen ja kurkunpään lihasten rentoutuessa unen aikana.

Uniapnean hoitoon voi vaikuttaa elintavoilla

Uniapnean hoidon onnistumiseen voi vaikuttaa itse omilla elintavoillaan. Ylipainoisen potilaan uniapnean hoidossa painonhallinta on tärkeää. Lievä uniapneatauti voi parantua laihduttamalla ja joskus myös välttämällä selinmakuuta. Uniapnean muu hoito helpottaa myös painonhallinnassa onnistumista. Myös tupakointi ja alkoholi ahtauttavat hengitysteitä ja pahentavat uniapneaa. Mahdolliset allergiat, nenän tukkoisuus ja ylähengitysteiden infektiot on myös hoidettava.

Uniapneakiskosta apua lievään uniapneaan ja kuorsaukseen

Lievässä uniapneassa hammaslääkärin räätälöimä uniapneakisko antaa usein erittäin hyvän avun. Kiskohoito on hyvä keino hoitaa myös pelkkää kuorsausta. PlusTerveydestä saat yksilöllisesti sinulle valmistetun, laadukkaan ja kestävän kiskon auttamaan parempaan uneen ja terveempään elämään.

Vaikean uniapnean hoito

Vaikeimmat hengitysteiden ahtaudesta johtuvat uniapneat ja muun tyyppiset uniapneat hoidetaan ylipainehengitys- eli CPAP-laitteella. Se pitää hengitystiet yöllä auki poistaen hengityskatkoksista aiheutuvat haitat.

Plusterveydestä saat diagnoosin ja avun uniapneaan

Saat uniapnean hoitoa tarjoavalta hammaslääkäri- tai lääkäriasemaltamme mukaasi uniapneasalkun. Salkku sisältää yöksi päälle puettavan, kevyen yöpolygrafialaitteen, joka rekisteröi nukkujan pulssin, veren happikylläisyyden, hengitysilman virtauksen, kehon asennon sekä rintakehän liikkeen.

  1. Varaa aika vastaanotollemme uniapnean hoidon tarpeen arviointiin.
  2. Saat mukaasi uniapneasalkun, jossa on kaikki tarvittava unen mittaamiseen.
  3. Nuku yösi normaalisti, yöpolygrafiamittauslaite kytkettynä.
  4. Palauta salkku. Mittaustuloksesi lähtee erikoislääkärille lausuttavaksi.
  5. Lausunnon saavuttua kerromme tuloksestasi ja sinulle suositellusta hoitovaihtoehdosta.

Mikäli tarvitset ylipainehengityshoitoa, saat meiltä ohjeet jatkohoitoon hakeutumiseen valintasi mukaan joko alueesi terveyskeskuksen, työterveyshuollon tai yksityisen lääkäriaseman kautta. Voimme ohjata sinut myös suoraan CPAP-hoitoon ja mahdollisiin lisätutkimuksiin PlusTerveys – Korvalääkärikeskus Ainoon.

Hammaskulma © 2019